四分之一世纪的坚持

两年前在前往台湾的途中看了《The Lady》,在飞机上哭了。二战前的缅甸国力类比现在的新加坡,却自耗在人性的贪婪。当时自问1990年的59%获胜却遭受软禁多年,51%算什么?值得自我放弃吗?

今天是屠妖节,是光明战胜黑暗的一天,以此纪念昂山父女。Happy deepavali~!(特别选用曾经带领马来亚争取独立的Utusan新闻=D)

image(19)
image(20)

YANGON 9 Nov. – Pemimpin pembangkang Myanmar, Aung San Suu Kyi, semakin hampir melakar sejarah negara ini, apabila Parti Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) pimpinannya dilaporkan mencapai kemenangan besar dalam pilihan raya umum negara ini, semalam selepas menyapu bersih semua 12 kerusi Parlimen yang dipertandingkan di ibu negara.

Pengerusi Kesatuan Suruhanjaya Pilihan Raya, Tin Ayu berkata, berdasarkan keputusan setakat ini, parti NLD memenangi kesemua kerusi di Yangon, bandar terbesar di negara ini dan tiga lagi kerusi di kawasan lain.

Sehingga pukul 9 malam ini, NLD memenangi 35 daripada 36 kerusi Parlimen.

Dalam pada itu, Suu Kyi berkata, walaupun keputusan rasmi pilihan raya masih belum dikeluarkan, kiraan awal menunjukkan partinya memenangi lebih 90 peratus undian di wilayah tengah Myanmar yang padat dengan penduduk.

Parti pemerintah Myanmar, Kesatuan Pembangunan dan Solidariti (USDP) dilaporkan akur dengan pilihan rakyat.

Suu Kyi dalam kenyataannya di ibu pejabat NLD di Yangon, turut memberi bayangan bahawa parti pembangkang itu mencatat kemenangan besar dalam pilihan raya tersebut.

“Masih awal untuk mengucapkan tahniah kepada calon kita atas kemenangan tersebut.

“Tetapi saya rasa semua pihak tahu tentang keputusan yang bakal diumumkan,” kata pemimpin berusia 70 tahun itu.

Jurucakap NLD, Win Htein berkata, parti pimpinan Suu Kyi turut mencatat kemenangan lebih 65 peratus undi di wilayah luar bandar termasuk di negeri Mon dan Kayin.

“Berdasarkan laporan terkini, NLD meraih kemenangan 70 peratus kerusi Parlimen, jumlah yang mencukupi untuk membentuk kerajaan,” katanya.

Bagaimanapun keputusan awal di lima negeri lain masih belum diketahui dan tidak dapat dipastikan, sama ada NLD boleh mencapai kemenangan dua pertiga daripada 323 kerusi Parlimen yang dipertandingkan bagi membentuk kerajaan demokrasi pertama sejak awal 1960-an.

Walaupun Suu Kyi mencatat sejarah baharu, hala tuju Myanmar ke arah negara berdemokrasi dilihat masih berliku kerana timbul persoalan bagaimana Suu Kyi dan parti lain berunding untuk berkongsi kuasa dengan pihak tentera.

Malah, jika Suu Kyi mendapat majoriti dalam Parlimen, beliau masih dilarang untuk bertanding sebagai Presiden mengikut Perlembagaan yang digubal oleh kerajaan junta bagi mengekalkan kuasa tentera dalam pemerintahan.

“Saya masih boleh berkuasa di bawah kepemimpinan Presiden baharu,” kata Suu Kyi sambil menyifatkan Perlembagaan itu sebagai mengarut.

Sementara itu, pemangku Presiden USDP, Htay Oo mengalami kekalahan di kubu kuat parti tersebut di Ayeyawaddy selepas NLD menyapu bersih kemenangan di kawasan terbabit.

“Parti USDP tewas semua kawasan di Ayeyawaddy,” katanya. – REUTERS

– See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/aung-san-suu-kyi-lakar-sejarah-1.156761#sthash.NrSZ2FoK.dpuf

发表评论

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com 徽标

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  更改 )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  更改 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  更改 )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  更改 )

Connecting to %s